Najstaršia žurnalistická katedra na Slovensku oslavuje 60. výročie

20.11.2012 Bratislava

Bratislava 20. novembra (TASR) - Najstaršia žurnalistická katedra na Slovensku si v tomto akademickom roku pripomína 60. výročie svojho založenia.

Katedra žurnalistiky Filozofickej fakulty Univerzity Komenského (UK) v Bratislave vznikla v roku 1952 pôvodne ako Katedra novinárstva a knihovníctva a už v roku 1956 mala prvých absolventov – Richarda Blecha, Slava Kalného, Štefana Kmeťa a Juraja Vereša. V roku 1960 sa konštituovala samostatná Katedra novinárstva a od roku 1992 pôsobí pod názvom Katedra žurnalistiky FiF UK. Vedúcou katedry žurnalistiky je od roku 2009 Svetlana Hlavčáková.

Katedra si jubileum pripomína viacerými aktivitami. Vo štvrtok 29. novembra sa v priestoroch Filozofickej fakulty na Gondovej 2 uskutoční vedecká konferencia s medzinárodnou účasťou na tému 60 rokov vysokoškolského štúdia žurnalistiky na Slovensku, s podtitulom Vysokoškolská príprava žurnalistov v digitálnom veku.

Na konferencii vystúpia súčasní i bývalí pedagógovia katedry, predstavitelia slovenských vysokých škôl a zahraničnému žurnalistickému školstvu sa budú venovať odborníci z Českej republiky, Francúzska, Rakúska a Spojených štátov amerických. "Cieľom podujatia je prezentovať zmeny, ktorými prechádza novinárska profesia v dôsledku spoločenských premien i nových informačných i komunikačných technológií, a nároky na profesijnú prípravu žurnalistov u nás i vo svete, ktoré z toho vyplývajú," informovala študijná poradkyňa katedry žurnalistiky Eva Bachletová.

V deň konferencie sa uskutoční stretnutie účastníkov konferencie, hostí, učiteľov a absolventov katedry pri Čaši vína v Moyzesovej sieni v Bratislave, kde katedra uvedie do života zborník 60 interview. Pripravili ho študenti a doktorandi katedry. Zborník prináša 50 profilových rozhovorov s osobnosťami, ktoré pôsobili či aktívne pôsobia v oblasti médií a zároveň sú ponovembrovými absolventmi katedry, ako aj desať rozhovorov s jej bývalými i súčasnými pedagógmi. Chýbať v ňom nebude ani stručné Kalendárium vývoja katedry.

Na prednáškach počas celého novembra hosťujú úspešní absolventi katedry, aby študentom priblížili svoje skúsenosti z praxe. Katedrálka, tradičné študentské podujatie pri príležitosti imatrikulácie prvákov, sa bude konať 5. decembra. Rad aktivít pripomínajúcich významné jubileum katedry zavŕši krst publikácie 60 interview.

Katedra ponúka obidva stupne štúdia

Katedra žurnalistiky FiF UK v Bratislave ponúka obidva stupne vysokoškolského štúdia žurnalistiky – bakalárske i magisterské, a tiež doktorandské štúdium v odbore Teória a dejiny žurnalistiky. Udelili jej aj oprávnenie na rigorózne skúšky, habilitácie a inaugurácie. Počas 60-ročného jestvovania potvrdila svoj status vedecko-pedagogického pracoviska. "Položila nielen základy novinárskeho vzdelávania na Slovensku, ale aj rozvoja teórie žurnalistiky. Od roku 1989 pracovníci katedry vydali vyše 60 vlastných učebných textov a monografií," dodala Bachletová.

Pri katedre pôsobí výskumné pracovisko Združenie Mass-Media-Science, ktoré vydáva najstarší odborný časopis pre teóriu, výskum a prax masmediálnej komunikácie na Slovensku – Otázky žurnalistiky. Pedagógovia katedry rozvíjajú vzťahy s prestížnymi univerzitami zo štátov Európskej únie a zo Spojených štátov amerických.

Od roku 2006 môžu študenti Katedry žurnalistiky FiF UK v Bratislave trénovať praktické zručnosti aj na internetových projektoch – magazíne študentov žurnalistiky Webjournal.sk a v rozhlasovom vysielaní RadioAktiv.sk. Na pôde UK prednášali a na katedre žurnalistiky viedli workskopy nositelia najprestížnejšieho novinárskeho ocenenia – Pulitzerovej ceny za žurnalistiku: Tvrtko Vujity z Maďarska (2010), a tiež Joshua Friedman (2011) a Tim Weiner (2012) z USA.

TASR informácie poskytla študijná poradkyňa katedry žurnalistiky Eva Bachletová.
 

Vyberte región